Samenvatting deel 2

Na de regering van “de ijzeren koning”, liet zijn zoon Louis X, de Woelzieke, geen mannelijke kinderen na. De Engelse pretenties voor de opvolging aan de troon van Frankrijk bleven als conflict bestaan onder de naam "De honderdjarige oorlog " en werd gekenmerkt door een reeks Franse nederlagen: Crécy 1346, Poitiers 1356, Azincourt 1415. De twist tussen de Armagnacs en de Bourgondiërs werd toevoegd aan het anglo-français conflict. Het koninkrijk ging vanaf toen de twintig meest tragische jaren van zijn geschiedenis tegemoet, een periode die met Jeanne d’Arc en de vrede van Arras van 1435 zou eindigen.

Sinds de dood van Ysabeau, de laatste châtelaine sinds ongeveer 1311, had het huis van Haversquerque "de drie kepers" van châtellenie de Râches vervangen.

De afstammelingen van Jehan de Rasse, de broer van châtelain Pierre, waren in verschillende takken ingedeeld die allemaal de revue zijn gepasseerd in het tweede deel: de tak van Buridan in Douai; de tak van Faÿ in Cobrieux en Tilloloy, die beroemd werd door de ontvoering van de jonge Marie van Mortagne; de tak van Wautier met Jehan, de pelgrim van heilige Aarde boetedoenend met zijn metgezellen voor de moord op Perceval van Chastel Colart, de onstuimige Bourgondische kapitein gedood aan Azincourt en Pierre de Rasse, ex ruiter van Jean de Landas "baljuw van de dames"; en uiteindelijk in Doornik de tak van Ghillebert, de ruiter van Marquaim waarvan bijna alle hedendaagse “de Rasse” in Doornik afstammen.  

In dit midden van de 15e eeuw hadden de Haversquerque die, volgend op Azincourt, de châtellenie in de handen van Rouvroy van de Heilige Simon zien overgaan. Zij zwierven eveneens uit in Pévèle of naar Rijsel en Douai; de takken van "de drie kepers”, zijn gedeeltelijk verdwenen, zij zijn vervangen door voornamelijk die van Hargerie, die een snelle opgaande lijn in macht kenden tijdens drie generaties, en de plattelandstak van Marquam plus een stads takje in Doornik, intra muros, die de weg van de kleine lieden volgen. De weg is nog lang naar de XXI eeuw.